Pár évvel ezelőtt egy átfogó spanyol, úgynevezett PREDIMED-tanulmányban számoltak be a Mediterrán-étrend szív- és érrendszerre gyakorolt hatásairól. A következőkben ezt a tanulmányt ismertetem.
Mit jelent az, hogy „PREDIMED”?
Három étrendi csoport összehasonlítása
Mi változott a vizsgálat időszaka alatt?
Az étrendi kezelés eredménye Foglaljon időpontot dietetikusunkhoz!
Mit jelent az, hogy „PREDIMED”?
A „PREDIMED” egy mozaikszó, ami a Prevention (megelőzés), Diet (diéta, étrend) és a Mediterranean (mediterrán) szavak összetétele, vagyis a Mediterrán-diétával történő betegségmegelőzést vizsgálták.
A Mediterrán-étrend jellemzői
A Mediterrán-diéta olyan ételeket, élelmiszereket és életmódbeli szokásokat ajánl, amit a mediterrán országok lakói folytatnak, ugyanis számos tanulmányban leírták, hogy a mediterrán lakosság körében jóval ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, köztük a magas koleszterinszint, magas vérnyomás, szívinfarktus vagy stroke. A Mediterrán-étrend jellemző élelmiszere az olívaolaj, a halak és tengergyümölcsei, a zöldségek, gyümölcsök, a teljes értékű gabonafélék, az olajos magvak, kis mennyiségben a tejtermékek, a vörös hús, az édesség és vörösbor. (1. kép: forrás: American Society of Nutrition)
Miről szólt a vizsgálat?
Ebben a vizsgálatban kétféle Mediterrán diétát (egy extra szűz olívaolajjal kiegészített, illetve egy olajos magvakkal kiegészített) hasonlítottak össze egy csökkentett zsírtartalmú ételeket ajánló kontroll-diétával. Azt vizsgálták, hogy az extra szűz olívaolajjal vagy az olajos magvakkal kiegészített Mediterrán-diétát folytatók esetében ritkábban fordulnak-e elő szív- és érrendszeri betegségek, mint az alacsony zsírtartalmú diétát folytatók körében, vagyis kérdés az volt, hogy valóban megelőzheti-e a Mediterrán diéta a szív- és érrendszeri megbetegedések és események előfordulását. A magas vérnyomásra való hajlam öröklődhet, de ahhoz, hogy hajlamból betegség legyen, az életmódunk is jelentősen hozzájárul. Vajdovich Dorottya, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy megfelelő étrenddel és mozgással nem csak a kialakulás előzhető meg, de a már kialakult magasvérnyomás betegség is befolyásolható.Kapcsolódó cikkünk
Vérnyomáscsökkentés természetesen – tudatos táplálkozással
A vizsgálat résztvevői
A vizsgálatban összesen közel 7450 résztvevőt vizsgáltak. A résztvevők több mint fele 60-80 év körüli nő és kicsivel kevesebb, mint a fele 55-80 év körüli férfi volt. Olyan személyeket választottak, akiknél még nem fordult elő semmilyen szív- és érrendszeri betegség, viszont nagy kockázatnak vannak kitéve, ugyanis túlsúlyosak, elhízottak vagy II-es típusú cukorbetegek vagy dohányoznak, esetleg magas a vérnyomásuk vagy emelkedett az LDL-koleszterin szintjük.
Három étrendi csoport összehasonlítása
A résztvevőket a három különböző étrendi csoportba (Mediterrán-étrend kiegészítve olívaolajjal, Mediterrán-étrend kiegészítve olajos magvakkal és alacsony zsírtartalmú diéta) egyenlően osztották el. A vizsgálat nagyjából 5 éven keresztül zajlott.
A Mediterrán-étrendek és az alacsony zsírtartalmú étrend ajánlott és nem ajánlott összetevői:
| Mediterrán- étrendek | Alacsony zsírtartalmú étrend |
Aminek a fogyasztása javasolt | ≥4 ek. olíva olaj/nap | ≥3 adag alacsony zsírtartalmú tejtermék/nap |
≥3 adag dióféle és földimogyoró/hét | ≥3 adag kenyéfélékből, tésztából, rizsből és burgonyából/nap | |
≥3 adag gyümölcs/nap | ≥3 adag gyümölcs/nap | |
≥2 adag zöldség/nap | ≥2 adag zöldség/nap | |
≥3 adag hal és tengergyümölcsei/hét (különösen zsírosabb halak) | ≥3 adag sovány hal és tengergyümölcsei/hét | |
≥3 adag hüvelyes/hét |
| |
≥2 adag Sofrito*/hét | ||
vörös húsok helyett fehér húsok (pl. csirkemell, pulykamell) | ||
legalább 7 pohár vörösbor az étkezésekhez/hét (azoknál, akik amúgy is rendszeresen fogyasztanak) | ||
Aminek a fogyasztása csak kis mennyiségben javasolt | <1 pohár szóda/nap | ≤2 ek. növényi olaj, beleértve az olíva olajat/nap |
<2 adag pékáru, péksütemény, édesség/hét | ≤1 adag általános péktermékek, péksütemények, édességek/hét | |
<1 adag kenőzsiradék (pl. vaj)/nap | ≤1 adag olajos magvak és zsírban sült snackek/hét | |
<1 adag vörös hús, előkészített hús/nap | ≤1 adag vörös és az előkészített zsíros húsok/hét | |
| mindig szükséges eltávolítani: a látható zsír a húsokon és a levesben | |
≤1 adag zsíros halak és olajos halkonzervek/hét | ||
≤1 adag kenőzsiradék/hét | ||
≤2 adag Sofrito*/hét |
*Sofrito: paradicsomból és hagymából készült szósz, ami gyakran tartalmaz fokhagymát, aromás zöldfűszereket és kevés olívaolajat.
Nem volt korlátozási javaslat az energiabevitelt tekintve, viszont a napi rendszerességű fizikai aktivitást erősen ajánlották.
Mindkét Mediterrán-diétát és a kontroll diétát követő személyek számára egyaránt dietetikusok rendszeresen egyéni és csoportos étrendi kurzust tartottak. (Azt, hogy a résztvevők hogyan tartották be az étrendet, kérdőívvel mérték fel, ezen kívül a testsúlyt, a testmagasságot és a derékkörfogatot közvetlenül, manuálisan mérték.)
Mi változott a vizsgálat időszaka alatt?
A Mediterrán-étrendre vonatkozó kérdőívek javultak a nyomon követési időszak alatt és jelentős különbségek voltak a Mediterrán-étrendű csoportok és a kontroll-csoport között.
A két Mediterrán-étrendi csoportban résztvevők megnövelték a heti halfogyasztásuk mennyiségét és a hüvelyesek fogyasztását a kontroll csoporthoz képest. Ezen kívül az extra szűz olívaolajjal kiegészített Mediterrán-étrendbe soroltak növelték az extra szűz olívaolaj bevitelüket és kis mértékben a heti olajos magfogyasztást, míg az olajos magvakkal kiegészített Mediterrán-étrendet követők kisebb mértékben, de növelték az extra szűz olívaolaj bevitelüket és heti többször olajos magvakat is fogyasztottak.
A Mediterrán-étrendeket folytatóknál a fő tápanyagváltozás a zsírtartalom mennyiségében, valamint a kiegészítő élelmiszerek összetételében nyilvánult meg. Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!
Az étrendi kezelés eredménye
A kezelést követő elemzésben a legkevésbé az extra szűz olívaolajjal kiegészített Mediterrán-étrendet követők körében következtek be szív- és érrendszeri betegségek és események. Ezt követette az olajos magvakkal kiegészített Mediterrán-étendet követők csoportja. A legtöbb szív- és érrendszerben bekövetkezett károsodás az alacsony zsírtartalmú kontroll-csoportot követők körében következett be.
Az elemzés, amely a diéták betartására vonatkozó információkat tartalmazta, azt mutatta, hogy a szív- és érrendszeri események arányában mutatkozó különbség nagyobb volt a Mediterrán-étrendben részesülők és a kontroll diétához rendeltek között azoknál, akik az étrendet jobban betartották.
Összességében, ebben a vizsgálatban a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából az energia-korlátozás nélküli extra szűz olívaolajjal vagy olajos magvakkal kiegészített Mediterrán-étrendben részesülőknél alacsonyabb volt a súlyos szív- és érrendszeri események aránya, mint a csökkentett zsírtartalmú étrendben részesülő kontroll csoport tagjainál. Ezek az eredmények alátámasztják a Mediterrán-étrend potenciálisan kedvező hatását a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges megelőzésének szempontjából. Téma szakértője